Čeprav gre za učinkovitejši vir goriva, je les iz listavcev težko vžgati, če je hladen. Zato je za podžiganje ognja najprimernejša uporaba drv iglavcev, ki zaradi svoje smolnate in vlaknate narave lažje vžgejo že na hladnem. Ko je ogenj vzpostavljen in je v njegovem jedru nekaj toplote, ga je treba podžgati še z lesom iz listavcev, da se ohrani počasi goreč ogenj z dobro toplotno močjo.
Mehki les lahko ustvarja zelo prijeten plamen, vendar zelo hitro gori in v zelo kratkem času porabite veliko količino lesa.
Vsa drva morajo biti pred kurjenjem dobro posušena. Različne vrste lesa imajo drugačno začetno vsebnost vlage, ki je pogosto odvisna od tega, kje drevo raste. Vrba, na primer, običajno raste v vlažni zemlji ali v bližini vode, zato ima njen les visoko vsebnost vlage in ga je treba dlje časa sušiti. Drva za kurjavo morajo vsebovati manj kot 20 % vlage. Gostota lesa prav tako vpliva na čas zorenja. Hrast je zelo gost les in za popolno pripravo na kurjenje lahko potrebuje tudi do dve leti.
Listavci
Seznam običajnih vrst trdega lesa, ki se pogosto uporablja kot drva za kurjavo
Jelša
Mnenja so različna, vendar na splošno velja, da so to slaba drva za kurjavo. Hitro zgori in odda malo toplote.
Jablana
Mora biti dobro sušen. Gori počasi, dobro se segreva in ustvarja prijeten vonj z malo iskrenja ali pljuskanja.
Jesen
Eno najboljših drv za kurjavo, ki ima v svežem stanju nizko vsebnost vlage. Lahko ga kurimo tudi zelenega, vendar je tako kot ves les najboljši, če je dozorel. Zagotavlja dobro toplotno moč, dober plamen in počasi gori.
Bukev
Bukev vsebuje veliko vode in potrebuje dolgo obdobje dozorevanja. Dobro gori, vendar je nagnjena k iskrenju.
Breza
Breza se zlahka zažge in jo lahko kurimo neočiščeno. Prav tako zelo hitro gori, zato je pogosto najbolje, da se meša z lesom, ki gori počasneje, na primer s hrastom ali brestom. Brezovo lubje je lahko odlično sredstvo za prižiganje ognja.
Črni trn
Še en dober les za kurjavo, gori počasi, ima dobro toplotno moč in malo dima.
Češnja
Mora biti dobro sušen. Dobro gori s prijetnim vonjem in brez pljuskov.
Bezeg
Hitro zgori z malo toplote. Ustvari veliko dima
Jelša
Dobra drva za kurjavo, vendar jih je treba zaradi visoke vsebnosti vode zelo dobro osušiti. Morda bodo za dobro gorenje potrebna dodatna drva s hitrejšim izgorevanjem, kot je breza. Vendar pa oddaja dobro in dolgotrajno toploto ter gori zelo počasi.
Glog
Dober les za kurjavo. Dobro gori z dobro toplotno močjo in malo dima. Glog je težko cepiti, saj so ravni kosi redki.
Lešnik
Odlična drva za kurjavo. Hitro gori, brez pluskanja
Bodika
Lahko se kuri svežega. Dober les za kurjavo
Gaber
Dober les za kurjavo. Dobro gori
Kostanj
Drva nizke kakovosti, ki veliko pokajo.
Lipa
Les za kurjavo nizke kakovosti
Hrast
Eno najboljših drv za kurjavo, vendar zaradi svoje gostote potrebuje dolgo obdobje zorenja. Gori počasi in je dolgotrajen. Na manjših pečeh ga je najbolje kuriti v manjših kosih kot druge vrste lesa.
Hruška
Mora biti dobro sušen. Dobro gori s prijetnim vonjem in brez pljuskov.
Plane
Uporaben les za kurjavo
Gorski jesen
Dober les za kurjavo. Dobro gori.
Sladki kostanj
Gori, ko je pravilno osušen, vendar nenehno in prekomerno pljuska. Če se kuri na odprtem ognju, bodite pozorni na leteče iskre.
Platan
Dober les za kurjavo. Dobro gori, vendar daje le zmerno toploto.
Oreh
Les za kurjavo nizke kakovosti.
Vrba
Vrba vsebuje veliko vode, zato dobro gori le dobro posušena.
Tisa
Uporaben les za kurjavo.
Iglavci
Seznam običajnih vrst mehkega lesa, ki se pogosto uporablja kot drva za kurjavo
Cedra
Dobra drva, ki dobro gorijo in imajo prijeten vonj. Oddaja dobro in dolgotrajno toploto, vendar malo plamena. Ne prska preveč in male koščke je mogoče kuriti neosušene.
Douglasova jelka
Ni ravno dober za kurjavo, daje malo plamena oziroma toplote.
Macesen
Mora biti dobro sušen. Med gorenjem prekomerno pljuska in lahko povzroči veliko ostankov saj, ki lahko obložijo dimnik, kurišče in steklo vrat vaše peči.
Bor
Dobro gori, vendar je nagnjen k pljuskom in lahko pušča saje. Les, ki vsebuje smolo, je dober za podžiganje.
Topol
Gori počasi in ustvarja črn zadušljiv dim, tudi če je pravilno posušen.
Smreka
Les za kurjavo nizke kakovosti.